четверг, 23 апреля 2015 г.

Будьмо відповідальними

Будьмо відповідальними

Хто б що казав, а батьки дошкільнят полюбляють літо не менше, ніж дітвора. Чому? Запитайте про це будь-яку маму чи тата і почуєте, що осінньо-зимово-весняний період – найтривожніший для них час, бо ймовірність того, що дитина підхопить застуду чи так звані сезонні хвороби зростає з геометричною прогресією.
Добре, якщо поряд є бабусі, дідусі чи інші родичі, які можуть посидіти з хворою дитиною, але ж, на жаль, так пощастило не всім. От і доводиться викручуватися, хто як може. І найпростіший спосіб розв’язати проблему, до якого, потрібно визнати, вдається чимало батьків, – зробити вигляд, ніби нічого страшного не сталося і відвести хворе чадо до дитячого садочка. Цьому, зокрема, сприяє та обставина, що ні вихователь, ні медична сестра не мають права відмовитися прийняти дитину, якщо у неї немає температури або явних ознак того чи іншого інфекційного захворювання. Тож усе залежить насамперед від рівня свідомості батьків.
Звичайно, зрозуміти таких тат та мам можна, бо кожен із нас не раз бував у ситуаціях, коли і дитина захворіла, і водночас відпроситися з роботи не було можливості. Однак праві і ті батьки, які обурюються, коли бачать, що до дитсадка приводять хворих дітей. Часом буває з цього приводу у роздягальнях навіть відбуваються справжні конфлікти, які, як правило, закінчуються нічим. Тобто хвора дитина все одно заходить у групу, а батьки йдуть на роботу з поганим настроєм.
Щоб уникнути неприємних суперечок, доцільно спочатку вияснити ситуацію і з’ясувати чи насправді чужа дитина хвора, оскільки кашель та нежить не завжди є ознакою захворювання. Хтозна, може, у неї алергія чи після холодного вуличного повітря, вона вдихнула теплого кімнатного. Зрештою, самі ж бо іноді буває кашляємо без причини, коли несподівано щось залоскоче в горлі.
Лише переконавшись у тому, що дитина й справді занедужала, починайте бити на сполох й апелювати до совісті тих, хто її привів у такому стані у дитячий заклад. Правди вам, може, і не скажуть, зате ваше сумління буде спокійним від того, що хоча б спробували з’ясувати істину, як то кажуть, мирним шляхом.
У свою чергу, перед тим як наважитеся вести хворе дитя до дитсадка, пам’ятайте, що таким чином наражатимете на небезпеку не лише інших дітей, а й свою доньку чи сина. Адже будь-яка хвороба, якщо не почати її вчасно лікувати, може потім завдати багато клопоту, а то й навіть горя.
Віктор Миронець.
Фото DENISNATA/ILLUSTRASJONSBILDE/COLOURBOX

Комментариев нет:

Отправить комментарий