понедельник, 26 мая 2014 г.

Як зникають гроші

Як зникають гроші

Щосекунди у світі відбувається приблизно 50 тисяч операцій з допомогою пластикових банківських карток – покупки в магазинах, зняття готівки, оплата рахунків. Кожна транзакція триває кілька секунд і майже не потребує зусиль. Однак насправді ця простота оманлива, оскільки наслідком широкого впровадження сучасних електронних технологій та розвитку мережі Інтернет стала поява так званої кіберзлочинності.
Такі слова, як скімінг та трапінг, чуємо дедалі частіше, тому що останнім часом почастішали випадки викрадання конфіденційних даних із банківських карток, з яких потім безслідно зникають гроші. Причому шахраї не цураються навіть скромних сум. Тобто жертвою може стати будь-хто.
Кожного разу за необхідності скористатися карткою в банкоматі ми вставляємо її у карткоприймач (картрідер), який зчитує інформацію з неї. Саме тут очікує перша небезпека – злочинці, яких називають кардерами. Вони з допомогою спеціальних технічних засобів «скімерів» (компактної пластикової накладки на картрідер, накладної клавіатури чи замаскованої міні-відеокамери) можуть спробувати отримати доступ до чужого банківського рахунку. Тож перед тим як скористатися банкоматом, уважно огляньте його і переконайтеся, що на ньому немає сторонніх предметів. Як правило, їх не важко помітити, бо трохи виступають над поверхнею корпусу. Крім того, побачивши поблизу банкомата підозрілих людей, зніміть готівку в іншому місці.
Ще один вид шахрайства з банківськими картками – трапінг – хоч і не такий поширений, однак наслідок для тих, хто став його жертвою, так само неприємний. Його злочинці застосовують для крадіжки не даних, а картки. Зокрема з допомогою шматка фотоплівки роблять петлю, і коли картка потрапляє у карткоприймач, то не повертається власнику. В цей момент з’являється злочинець, який радить ще раз увести ПІН-код, мовляв, зі мною теж таке траплялося і це допомагало. Після кількох невдалих спроб шахрай рекомендує звернутися у банк, а коли потерпілий іде, спокійно дістає «конверт» з карткою і, знаючи ПІН-код, знімає гроші.
Щоб не стати жертвою кардерів, користуйтеся банкоматами поблизу або безпосередньо у відділеннях банків і не повідомляйте ПІН-код стороннім особам. Якщо банкомат не повертає картку, звертайтесь у службу підтримки клієнтів банку! До речі, завжди перевіряйте правильність суми, вказаної в чеку, який видає термінал, і обов’язково його зберігайте. Доцільно користуватися й послугою смс-банкінг, коли звіт про зняті кошти протягом кількох хвилин приходить на мобільний телефон.
Будьте уважні, розплачуючись карткою в магазині, і тримайте безготівковий термінал у полі зору, адже її можуть «провести» через нього кілька разів. До речі, коли картка «проходить» терміналом, пристрій посилає запит на списання грошей у банк, який обслуговує магазин, потім банк просить дозволу в міжнародної платіжної системи, яка, у свою чергу, автоматично знаходить фінансову установу, що видала картку, й посилає запит туди, де лежать наші гроші. Якщо банк підтверджує наявність коштів на рахунку, йдемо додому з покупками.
За обставин, коли все ж таки стали жертвою шахраїв і гроші з картки зникли, зверніться до банку із заявою про повернення незаконно списаних коштів на рахунок. До неї необхідно додати документи, які можуть підтвердити, що ви не могли здійснити цю операцію. Для цього й потрібно зберігати копії рахунків, чеки з терміналів і банкоматів, залізничні та автобусні квитки.
На жаль, методів, здатних стовідсотково захистити власників пластикових карток від шахраїв, не існує, однак дотримуючись певних правил безпеки, можна ускладнити, а то й навіть унеможливити їхні спроби заволодіти нашими грошима.
Віктор Миронець.


P.S. Цікаво, що перший у світі банкомат для видачі готівки сконструював шотландець Джон Шеппард-Баррон у середині 60-х років минулого століття, а ідея використовувати ПІН-код для зняття грошей належить його земляку інженеру Джеймсу Гудфеллоу. Чутки стверджують, що спочатку винахідник планував зробити код 6-значним, але його дружина могла запам’ятати лише 4 цифри. Тож саме ця коротка послідовність у подальшому стала стандартом для усіх пластикових банківських карток.

Комментариев нет:

Отправить комментарий