пятница, 23 мая 2014 г.

«Чарівні» слова

«Чарівні» слова

Погодьтеся, приємно чути, коли хтось хвалить вашу дитину, бо немає більшої радості для батьків, ніж успіхи сина чи доньки. А знання і дотримання хороших манер теж можна назвати особистісним досягненням. Приємно нам ще й тому, що це підтверджує правильність обраного стилю виховання.
Навчати дітей культурі поведінки починайте якомога раніше. Наприклад, ми з дружиною почали поповнювати доньчин «словник» так званими «чарівними» словами одразу після того, як вона навчилася розмовляти. При цьому уникали повчань, а просто в розмовах не забували говорити одне одному «дякую», «будь ласка», «доброго ранку (вечора)», «вибач» і «до побачення».
Трохи згодом, коли донька підросла (приблизно в 3 роки), якщо купували щось у магазині саме для неї, почали нагадувати, щоб вона не забула подякувати продавцю. Приблизно у той самий період без «будь ласка» перестали виконувати прохання доньки. А щоб не почувалася скривдженою, перш ніж щось попрохати, теж говорили їй «чарівні» слова, навіть якщо йшлося про елементарне прибирання іграшок чи одягання.
Нині доньці вже 5 років, і вона майже ніколи не забуває говорити «чарівні» слова, добре орієнтується в тому, які з них доречні за певних обставин. Звісно, нічого особливого в цьому підході до навчання правилам і нормам поведінки немає, однак попри простоту й елементарність, він доволі ефективний.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий