пятница, 25 декабря 2015 г.

Знайте міру

Знайте міру

З-поміж усіх свят найбільш обтяжливим для сімейного бюджету завжди був Новий рік. Причому левову частку зароблених важкою працею і заощаджених грошей, як правило, ми витрачаємо на купівлю подарунків та влаштування застілля, яке після завершення перетворюється на очевидне свідчення бездумного марнотратства. Однак не потрібно намагатися стрибнути вище власної голови. Добре зустріти новоріччя можна і без великих фінансових витрат.
Насамперед заздалегідь продумайте святкове меню і потроху починайте купувати продукти, які не псуються. Наприклад, консерви, бакалію, м’ясо, рибу, які можна покласти в морозилку, вершкове масло, овочі і, звичайно, напої. Що раніше почнете це робити, то більше зекономите, адже в останні дні року ціни помітно зростають.
Хоч це звучить банально, але перед тим як влаштувати забіг по магазинам, обов’язково складіть список необхідних покупок і чітко його дотримуйтеся, не відволікаючись навіть на акційні пропозиції. Не купуйте надто багато продуктів. Як свідчить практика, після святкового застілля часто залишається багато їжі, яка швидко псується, а тому її викидаємо. Отже, головне правило новорічного свята – знати міру у кількості страв.
До речі, є традиційна їжа, без якої уже багато хто з українців не уявляє зустрічі Нового року. Зокрема це надзвичайно калорійний салат «олів’є», який у поєднанні з шампанським й іншими алкогольними напоями може влаштувати у шлунку справжню революцію. Тож такі страви не потрібно готувати, як кажуть, тазиками. Зробіть їх небагато, але намагайтеся подавати гостям у незвичному ракурсі. Наприклад, покладіть «олів’є» у кілька невеликих салатниць або вафельні корзинки і поставте їх на столі так, щоб можна було скуштувати, але не переїсти. Так само невеликими порціями можна подати й інші страви.
Подумайте, що можете зробити в домашніх умовах, а отже, зекономити. Візьмемо для прикладу майонез. Приготувати його не складно і він буде дешевшим, а головне – кориснішим, ніж магазинний варіант. Вигідніше вдома також маринувати оселедець та солити червону рибу, ціла заморожена тушка якої коштуватиме на 20–30% менше, ніж така сама за вагою готового філе. До того ж з голови і хребта можна приготувати смачну юшку.
Хороший спосіб уникнути зайвих витрат – святкувати, скооперувавшись із тими, з ким плануєте зустріти Новий рік. Для цього потрібно визначити, хто яку страву готуватиме. Якщо не вигадувати нічого екстравагантного, то кожен заощадить час та гроші.
Над цим мало хто задумується, але насправді велике й тривале застілля під час свята неодмінно робить його нудним. Коли всі гості просто сидять, багато їдять та розмовляють (зазвичай ні про що) – це нецікаво та дорого. Єдина розвага на такому святі – їжа, а отже, її потрібно готувати дуже багато. Та якщо зробите головний акцент на розважальній програмі, то і від зустрічі Нового року всі отримують задоволення, і зекономите на кількості страв, адже ніхто не захоче переїдати, коли можна взяти участь у цікавому конкурсі чи вікторині.
Тому придумайте, чим розважити гостей. Наприклад, після того як годинник проб’є 12-ту ночі, можна запропонувати всім вийти на вулицю і зліпити сніговика або пограти в сніжки. Щоправда, якщо випаде сніг. Однак і без нього можна добре розважитись, скажімо, влаштувавши «полювання» на Діда Мороза.
Будь-яке свято, особливо новорічне, насправді нелегке випробовування нашої витримки та відчуття міри. Тож потрібно неабияк постаратися, аби відзначити його гідно і водночас економно.
Віктор Миронець.
Фото Оксани Хронюк.

Комментариев нет:

Отправить комментарий