четверг, 10 декабря 2015 г.

Незабутня зустріч у Вінниці

Незабутня зустріч у Вінниці

З цього відрядження ми поверталися з особливими почуттями та враженнями. Так буває завжди, коли зустрічаємось з тими, хто нас чекає, цікавиться життям газети, кому небайдужа її доля. А на нещодавньому Дні «Порадниці» у Вінниці було саме так.
Те, як нас запрошували, як підготувалися та зустрічали, вразило. Адже господарі потурбувалися не лише про технічний супровід заходу, а й виготовили рекламні банери, плакати, красиві запрошення та підготували прес-реліз. Крім того, з наявних у бібліотеці підшивок газети «Вісті…» оформили інформаційний куточок. Це особливо зворушило нашого головного редактора Тетяну Власюк, оскільки саме у першому номері «Вістей…» вийшла редагована нею сторінка «Порадниця», яка й дала початок газеті.
Цікавим та приємним було невимушене спілкування з директором Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва Наталією Морозовою та завідувачкою сектором газетної періодики Валентиною Коцюбською, які перед початком заходу провели цікаву екскурсію бібліотекою. Нам навіть вдалося доторкнутися до унікальних книг у відділі рідкісних та цінних видань.
Модератор заходу бібліотекар сектора медіа ресурсів Ярослава Бондарчук, котра, представивши учасників зустрічі, розповідала про газету, вразила своїми ґрунтовними знаннями про неї. «Понад 20 років «Порадниця» приходить у наш дім, аби порадити, разом з нами порадіти, а інколи й посумувати. За цей час газета росла, змінювалася, удосконалювалася і разом з нею зростала та міцніла велика порадницька родина. Приємно також те, що читацька аудиторія видання не обмежується Україною, сягаючи близького та далекого зарубіжжя, адже «Порадниця» завжди була і залишається відвертою, щирою і незламною. Саме тому для багатьох людей вона стала супутником життя», – ці слова панни Ярослави особливо нас схвилювали.
А от директор бібліотеки Наталія Морозова зауважила, що одна справа кожного дня читати «Порадницю», а зовсім інша – поспілкуватися з тими, хто, незважаючи на труднощі сьогодення, творить видання. «Багато хто вважає, що книги, газети та журнали на паперових носіях – це уже минуле. Однак, як показує приклад «Порадниці», вони залишаються потрібними і затребуваними. І дуже добре, що нам випала нагода з перших вуст дізнатися секрети популярності улюбленої багатьма українцями газети».
До цих слів навзаєм хочеться додати, що такі зустрічі з читачами для нас теж дуже важливі. Вони – найкращий орієнтир, який показує, в якому напрямку потрібно рухатися, що змінити, залишити чи додати.
Про особливості створення «Порадниці» й те, яким чином вдається робити її максимально наближеною до свого читача і протягом багатьох років утримувати статус одного із найбільш багатотиражного видання України, розповіла головний редактор газети Тетяна Власюк. Зокрема вона зауважила: «Хоч і настала ера Інтернету, сьогодні ми побачили, що, незважаючи ні на що, друковане слово буде жити, доки є люди, які на нього сподіваються, які хочуть його чути. Тому і газета, і книга ніколи не підуть у забуття, оскільки дарують особливе спілкування, відчуття та емоції».
Головний редактор «Порадниці» відповіла на численні запитання присутніх, презентувала свою книгу «Від джерел. Порадницька гостина» та інші видання, підготовлені у редакції. Зокрема «Бібліотечку «Порадниці», яка поки що розповсюджується через роздрібну мережу, але в планах редакції – включити її у передплату. Уже вийшло 13 тематичних випусків бібліотечки, з яких можна дізнатися «Все про звичайну картоплю» та «Секрети консервування», як зробити затишним «Наш дім», якого догляду потребують «Сунична грядка» та «Виноградні грона», а також відвідати «Помідорне царство», побувати «На баштані», відчути радість, коли «Квітує підвіконня», дізнатися які ж вони «Знайомі незнайомці» тощо. До речі, гості й господарі обмінялися подарунками – звісно, книжковими.
З розповіді начальника відділу передплати та маркетингу Оксани Хронюк присутні дізналися, який шлях проходить «Порадниця», аби потрапити до свого читача, та про конкурс «500 подарунків від «Порадниці». Уже відбувся перший розіграш і найближчим часом переможці отримують свої призи. Однак передплата триває, а отже, ще можна встигнути взяти участь у його другому турі.
Своїми враженнями про «Порадницю» поділилися присутні на зустрічі її прихильники. Наприклад, свою історію знайомства з нею повідала завідуюча відділом маркетингу, реклами та соціокультурної діяльності бібліотеки Тетяна Джуринська, яка читає нашу газету з 1998 року. За словами жінки, це відбулося завдяки мамі, котра передплачувала, читала та підшивала «Порадницю» з перших номерів. Спочатку пані Тетяна навіть не підозрювала, яку важливу роль в її житті судилося відігравати газеті. Та коли мами не стало, «Порадниця» перетворилася на місток пам’яті між нею і донькою.
А учений секретар бібліотеки Поліна Цимбалюк, котра також взяла слово, нашу газету назвала дуже позитивною, доброю, адже вона культивує людські цінності. Тут кожен читач, навіть найвибагливіший, може знайти для себе щось корисне і цікаве. А закінчила вона експромтом – продекламувала власний вірш про улюблену газету.
По-домашньому затишна, невимушена та щира зустріч з читачами у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва подарувала багато приємних та незабутніх вражень. Хоча, як нам стало відомо, були такі містяни, котрі пошкодували, бо пізно довідалися про день «Порадниці» у Вінниці. Але ми тепер знаємо напевне: ця зустріч – не остання.
Віктор Миронець.
Фото Миколи Людвічука
та зі сторінки Вінницької
ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва у
Facebook.

Комментариев нет:

Отправить комментарий