среда, 16 декабря 2015 г.

Довіряйте, але перевіряйте

Довіряйте, але перевіряйте

Купівля неякісних продуктів завжди була, як кажуть, дорогим задоволенням. Сьогодні ж, коли нас неприємно дивують ціни, й поготів. Саме тому, щоб не нажити зайвих клопотів зі здоров’ям і марно не витрачати гроші, фахівці радять бути уважнішими в магазинах, особливо купуючи м’ясо, свіжу рибу, яйця, твердий сир та молочні продукти. Адже статистика свідчить, що ці товари в закладах торгівлі псуються найчастіше.
Отже, купуючи м’ясо, насамперед зверніть увагу на його колір та пружність. Залежно від виду свіже м’ясо має: червоний колір (яловичина), блідо-рожевий (свинина) та світло-рожевий (курятина). На розрізі воно трохи вологе, щільне, еластичне і не прилипає до пальців. Крім того, після несильного натискання швидко вирівнюється. Щодо замороженого – воно має такі самі зовнішні характеристики, як і свіже. Щоправда, відтінок трохи приглушений. Якщо ж на поверхні свіжозамороженого м’яса після дотику теплого пальця не залишається яскравого сліду, це свідчить про повторне заморожування.
За правилами реалізації свіжа риба і філе повинні зберігатися у чистому сухому колотому льоді. Якісна риба має блискучу луску, опуклі очі, яскраво-червоні або рожеві зябра, покрита прозорим слизом. Її м’ясо щільне і пружне. Якщо на нього натиснути, ямка не повинна утворюватися. До речі, що тіло риби твердіше, то вона свіжіша.
Перевірити якість курячих яєць складніше. Для цього легенько потрусіть яйце. Вміст свіжого не буде бовтатися. Потім огляньте шкаралупу. Вона повинна бути твердою і матовою, а не м’якою, блискучою і ніби жирною. А ще звертайте увагу на дату виробництва.
Щоб вибрати хороший твердий сир, подивіться на його забарвлення. Однорідний білий, жовто-білий чи світло-оранжевий кольори вказують на натуральне походження, а занадто яскравий свідчить про використання штучних барвників. Якщо сир блідий, швидше за все, він містить багато солі й мало вітамінів та поживних речовин. Зверніть увагу також на «малюнок» («вічка»). В якісному продукті вони розподіляються рівномірно. Крім того, поверхня сиру не має бути мокрою, з білим нальотом і тріщинами, адже це означає, що продукт «затримався» на прилавку або зберігався у неправильних умовах.
Як правило, молочні продукти продають у закритій непрозорій тарі, що унеможливлює візуальну оцінку. Тож доводиться покладатися лише на дату виробництва на етикетці. Та купуючи молоко, сметану і кисломолочний сир на базарі, можна їх оглянути. Так, свіже молоко має білий з легким жовтуватим відтінком колір, приємний запах, солодкуватий смак без присмаків. Якщо капнути молоко на будь-яку поверхню і воно «розповзеться», це свідчить про додавання води.
Якісна сметана завжди однорідної консистенції, без грудочок, водянистих вкраплень, крупинок білка та жиру, має білий або жовтуватий колір. Наявність води на поверхні продукту – ознака порушення технології виробництва, а гіркуватий присмак та затхлий запах – несвіжості. Схожі зі сметаною характеристики має й кисломолочний сир.
Звичайно, повністю вберегти себе від ймовірності купити неякісний продукт неможливо, однак значно зменшити її цілком реально.
Віктор Миронець.
Фото Євгена Добриніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий