четверг, 22 октября 2015 г.

Міні хмарочос

Незвичні будівлі. Міні хмарочос

Коли мова заходить про хмарочоси, ми, як правило, уявляємо масивні високі будівлі, піки яких ховаються в хмарах. Однак, виявляється, може бути й по-іншому.
Історія хмарочоса Newby-McMahon («Новобудова Макмагона») в американському містечку Уічіто-Фолс розпочалася у 1012 році, коли неподалік від цього населеного пункту знайшли поклади нафти. Ця обставина зумовила швидкий розвиток містечка, населяння якого до 1918 року уже становило 20 тисяч жителів. Як наслідок, утворилася нестача офісних приміщень. Вирішити цю проблему зголосився інженер Дж. Д. Макмагон, запропонувавши побудувати хмарочос висотою 480 футів (близько 146 метрів).
Інвестори для фінансування будівництва знайшлися доволі швидко, тож на будівельному майданчику «закипіла» робота. Та коли будівництво закінчилося, інвестори були неприємно вражені, побачивши замість обіцяного хмарочоса 4-поверхову будівлю. Як виявилося згодом, під час погодження і затвердження проекту ніхто не звернув увагу на те, що Макмагон вказав висоту не 480 футів, а – 480 дюймів (у метричній системі вимірювання – 12 метрів).
Оскільки всі документи були належно оформлені, бізнесмени-замовники не змогли довести в суді факт обману і кмітливий Макмагон став багатієм, а 12-поверхова будівля в Уічіто-Фолс вже майже століття з гордістю носить назву найменшого у світі хмарочоса.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий