среда, 21 октября 2015 г.

«Ні» – теж відповідь

«Ні» – теж відповідь

Навчити дитину сприймати відмови не так уже й просто, як може здатися на перший погляд. Однак, погодьтеся дуже важливо, адже не завжди і не в усьому варто потурати нашим синам та дочкам. Іноді не тільки потрібно, а й навіть корисно говорити їм «ні».
Якось під час прогулянки з донькою мені довелося стати свідком не дуже приємної ситуації – чотирирічний хлопчик попросив у мами купити морозива, а вона відмовила, посилаючись на те, що він недавно хворів. Почалася істерика, яку тато хлопчика одразу припинив, ударивши того по сідницях. Мені одразу стало шкода хлопчика, бо він, на мою думку, став заручником надто жорстоких методів виховання, яких щодо дітей краще уникати. Їх потрібно не вчити і сварити, а насамперед виховувати, пояснюючи все «на пальцях», не забуваючи, звичайно, кожного дня обнімати і дарувати свою любов. Лише так, без жорстокості, можна домогтися від дитини розуміння.
На щастя, маю виховану доньку, в чому вбачаю нашу з дружиною заслугу. Ми завжди намагаємося поважати та підтримувати погляди одне одного на методи виховання, і навіть якщо з чимось не згодні, ніколи не говоримо про це у присутності доньки. Адже насправді не так уже й важливо, чи правий тато або мама, потрібно дотримуватися однакової думки. Інакше донька обов’язково скористалася б розбіжністю і навчилася нами маніпулювати. Наприклад, діставши відмову від мами, підійти до тата й отримати дозвіл. Після кількох подібних ситуацій вона збагнула б, що краще просити у тата, ігноруючи маму.
Саме тому, коли донька підходить до когось одного з нас і запитує про щось, другий чинить доволі просто і, як з’ясувалося, дієво – у відповідь запитує: «А що сказала мама (тато)?» У такий спосіб вчимо доньку говорити правду. Як наслідок, достатньо кілька разів спокійно сказати «ні», щоб вона зрозуміла: це остаточне рішення, яке не підлягає перегляду ні у тата, ні у мами.
А ще – ми часто говоримо доньці, що у житті бувають різні ситуації, і не слід засмучуватися й сердитися, отримавши негативну відповідь, бо за певних обставин відмова теж може допомогти досягнути мети.
Віктор Миронець.
Фото Євгена Добриніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий