четверг, 11 февраля 2016 г.

Що економніше

Душ чи ванна?

За статистикою, кожен українець за добу витрачає у середньому 330 літрів води, тож не дивно, що суми за користування цим благом у платіжках чималенькі. Однак навіть за таких обставин багато людей продовжують ігнорувати заклики берегти й економити, без сумніву, найціннішу рідину на планеті.
Ситуація з водопостачанням в Україні складна. За словами фахівців, загалом дефіцит води становить майже 4 млрд. куб. м. Та найприкріше, що він зростає. Причому не тільки через незадовільний технічний стан водогонів, а й не без нашої допомоги. Адже кожного разу, коли залишаємо відкритим кран, відволікаючись, скажімо, на телефонний дзвінок, втрачається до 20 й більше літрів води.
Отже, в першу чергу переконайтеся, що всі крани добре закриваються, а зливний бачок в туалеті не протікає. Це допоможе за добу зберегти кілька десятків літрів життєдайної рідини. Встановіть лічильники обліку гарячої та холодної води, які й справді значно зменшують витрати на комунальні платежі.
Не залишайте брудними тарілки, чашки, ложки та виделки. Що довше засихатимуть на них залишки їжі, то важче потім буде все відмивати, і доведеться використати більше води. Загалом краще це робити не під проточною водою, а у двох ємкостях – для брудного посуду та його ополіскування. Не мийте під краном також овочі та фрукти, адже воду після цього можна використати, наприклад, щоб полити кімнатні рослини. Крім того, не обов’язково розморожувати продукти з допомогою води. Залишайте їх розморожуватися уночі або скористайтеся мікрохвильовою піччю.
Прати варто, лише коли назбирається достатньо брудного одягу, щоб повністю завантажити барабан пральної машини. До речі, цікавий факт: машини з фронтальним завантаженням речей споживають у 3 рази менше води, ніж із вертикальним.
Можна зробити економними навіть так звані банні процедури – просто закривайте кран, коли чистите зуби (зазвичай для цього достатньо склянки води) або наносите шампунь на волосся. Коли миєте руки, вмикайте воду під невеликим напором.
Поки немає одностайної думки, що насправді економніше: приймати душ чи ванну? Однак якщо звернутися до фактів і зробити невеличкі підрахунки, то з’ясуємо – витрати води в обох випадках майже однакові. Адже на 5-хвилинний душ витрачається приблизно до 230 літрів води, а об’єм середньої ванни – 200 літрів. Причому для комфортного прийняття ванни не обов’язково наповнювати її до країв. А от любителям душу слід подбати про спеціальні насадки, які за рік заощаджують майже 5 куб. м води.
На жаль, не всі замислюються над тим, що можна зберегти до 80% води, а отже, акумулювати кошти на інші потреби: їжу, одяг, хобі, відпочинок тощо. Та найголовніше – це не так складно зробити, як здається на перший погляд.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий