четверг, 21 января 2016 г.

Побороти сумніви

Побороти сумніви

Відоме прислів’я навчає: «Сім разів відміряй – один відріж». Іншими словами, перед тим як прийняти важливе рішення, слід добре подумати. Про це нам у школі постійно говорили вчителі, а вдома – батьки. Однак бувають обставини, коли потрібна швидка відповідь, і обмірковувати її немає часу. Як наслідок, потрапивши у подібну ситуацію, багато хто розгублюються, бо не готовий до цього, не може побороти свої сумніви.
Страх припуститися помилки властивий усім. Більше того, часто нам здається, що кожний промах – непоправний, тому і боїмося робити щось нове. Насправді ж це не так страшно, як уявляємо. Адже помиляється багато хто: діти, дорослі, новачки і навіть досвідчені фахівці. Від цього ніхто не застрахований. Разом із тим, звичайно, важливо задумуватися над кожною своєю дією, щоб вона не була продиктована лише емоціями.
Для роботи над подоланням сумнівів, за словами психологів, зокрема Світлани Ройз, дуже добре підходить тактика, коли перш ніж зробити щось важливе, потрібно зупинитися та уважно прислухатися до… свого тіла. Якщо у відповідь на роздуми воно напружується й виникає дискомфорт, то це підказка, що рішення неправильне і потрібно шукати інше. Якщо ж тіло розслабляється, а на відчуття тривоги немає жодного натяку, отже, все гаразд.
Боротися з «внутрішнім критиком» (а він у кожного з нас дуже впертий) можна також, сказавши йому, що всю відповідальність берете на себе. Таким чином заспокоїте своє я, а отже, наважитися на новий вчинок буде набагато легше. Та найголовніше – не бійтеся помилок. Якщо зробите з них правильні висновки, то вони можуть бути навіть корисними.
Віктор Миронець.
Фото: студія JOY

Комментариев нет:

Отправить комментарий