вторник, 23 февраля 2016 г.

Гроші за оцінку

Гроші за оцінку

Як свідчать результати опитувань, останнім часом дедалі більше батьків платять своїм дітям за хороші оцінки або намагаються підкупити їх – новим комп’ютером, велосипедом, мобільним телефоном тощо. На перший погляд здається, що ці методи неабияк сприяють поліпшенню успішності, однак насправді вони найчастіше спрацьовують проти дитини, бо зменшують справжню вмотивованість навчатися.
Щодо того, чи доцільно платити школярам за оцінки, існує дві протилежні думки. Причому прихильники обох наводять переконливі аргументи. Наприклад, у середовищі батьків часто можна почути розмови, що, мовляв, дорослі ж отримують гроші за свою роботу, а навчання у школі – це теж праця, яку потрібно оплачувати. Зрештою, дитині рано чи пізно потрібно вчитися розпоряджатися власними грошима. Дехто до цього додає, що у дітей, як у дорослих, є улюблені справи і такі, які вони змушені робити. А оскільки один із принципів виховання полягає в тому, щоб зацікавити дитину виконувати не надто приємне завдання, то, на їхню думку, невелике матеріальне заохочення може допомогти в цьому.
Разом із тим, багато батьків виступають категорично проти «купівлі» у дітей оцінок, оскільки переконані, що учень не повинен сприймати навчання як один із способів заробляння грошей. Більше того, враховуючи власний досвід, вони застерігають – якщо почати застосовувати такий підхід ще з молодших класів, у майбутньому дитяча «наука» може стати значно дорожчою. По-перше, дуже швидко настане час, коли оплату за оцінки з вас вимагатимуть уже в ультимативній формі, а по-друге, грошові стосунки у навчанні збережуться й під час навчання у виші. Що ж до набуття навичок користуватися власними коштами, то з цим завданням можна впоратися за допомогою кишенькових грошей, виділення яких не повинне пов’язуватися з оцінками.
До речі, багато досліджень частково підтверджують ці думки. Зокрема під час одного з них було встановлено, що коли дитину, яка любить щось робити, постійно винагороджувати чи платити їй за це, з часом вона починає працювати лише заради винагороди.
Платити за оцінки чи ні, звичайно, вирішувати вам. Та приймаючи рішення, обов’язково все добре обміркуйте, адже, можливо, саме у вашому випадку доцільніше застосувати інший спосіб мотивації.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий