понедельник, 6 июля 2015 г.

Небезпечні селфі

Небезпечні селфі

З появою соціальних мереж ставлення до багатьох речей, зокрема фотографій, змінилося. І, на жаль, не у кращий бік. Адже якщо раніше люди фотографувалися, щоб зберегти пам’ятну мить, то сьогодні багато знімків роблять для подальшого хизування у Всесвітній мережі.
Це, до речі, спричинило неабиякий розвиток нового виду фотографії – селфі або, іншими словами, автопортрету, зробленого, як правило, з допомогою фотокамери мобільного телефону, веб-камери чи комп’ютерного планшета.
Ера селфі розпочалася у першій половині 2000-х років, однак дуже довго такі фотографії вважали ознакою поганого тону, оскільки якість була невисока. Лише з появою мобільних пристроїв з потужними фотокамерами та розвитком мобільних додатків, як-от, наприклад, Instagram, селфі почали робити у всіх куточках Земної кулі. Більше того, до 2013 року це слово почали вживати так часто, що його включили до Оксфордського словника англійської мови, а дещо пізніше навіть визнали «словом року».
На жаль, популярність селфі має й негативні наслідки. У пошуках унікального кадру дехто наважується на ризиковані вчинки: фотографує себе над проваллями, залазить на мости та дахи багатоповерхових будинків, «штурмує» опори високовольтних ліній електропередач та висотні будівельні крани, надто наближається до хижих звірів та здійснює багато інших безглуздих «подвигів».
До речі, щоб полегшити охочим до пошуків пригод на їхню голову роботу, деякі кмітливі виробники придумують різні пристосування. Наприклад, так звані палиці для смартфонів, які допомагають робити фото самостійно з кількаметрової відстані, а отже, спонукають йти у небезпечні місця наодинці, і коли трапляється нещасний випадок, поруч не виявляється нікого, хто б міг викликати швидку та надати першу допомогу.
Тож, як кажуть, добре, якщо все закінчується добре. Однак статистика свідчить, що ймовірність вкоротити собі віку через ризиковане селфі дуже висока. Скажімо, уже в нинішньому році вони стали причиною загибелі 50 людей у всьому світі. Були трагічні випадки й в Україні. Зокрема в березні у Львівській області 13-річна школярка залізла на дах поїзда й попросила подруг сфотографувати її, але замість красивих фото отримала потужний удар струмом. Наприкінці весни у такий самий спосіб постраждав й школяр у Київській області, врятувати якого лікарям, на жаль, не вдалося.
Саме тому перш ніж наважитися робити ризиковане селфі, добре подумайте, чи варта погоня за яскравими фотографіями та отримані за них «лайки» в соціальних мережах того, щоб платити надто високу ціну.
Віктор Миронець.
Фото Валерія Соловйова.

Комментариев нет:

Отправить комментарий