понедельник, 13 июля 2015 г.

Чого прагне молодь?

Чого прагне молодь?

Молоде покоління хоче всього і багато: стосунків, роботи, подорожей, достатку та друзів. Принаймні так стверджують британські дослідники, які нещодавно провели опитування 12-25-річних жителів Сполученого королівства, аби виявити різницю у поглядах з особами, старшими за 50 років.
Згідно з результатами опитування сучасна молодь не боїться розлучень та майже не вірить в одне-єдине кохання, а багатьох молодих людей, як зауважують дослідники, взагалі не турбує, чи зустрінуть вони «свою половинку». Крім того, юнаки та дівчата не мають наміру довго засиджуватися на одному робочому місці. Зокрема кожен п’ятий респондент планує змінювати його протягом кар’єри не менше 10 разів, тоді як учасники, старші 50 років, дотримуються набагато консервативніших поглядів щодо цього.
Серед виявлених дослідженням пріоритетів молодого покоління британців не останнє місце займає прагнення подорожувати і відвідати щонайбільше країн. Як зауважує професор психології Манчестерського університету Кері Купер, жити одноманітно та одружуватися зі шкільним коханням й вкорінюватися в купленому на виплату домі – не для них. Завдяки соціальним мережам у молоді більше приятелів, ніж у ровесників їхніх батьків, однак останні лідирують за кількістю реальних, а не віртуальних друзів.
На відміну від молодих британців, українські юнаки та дівчата, хоч і мають схожі прагнення, у цілому сприймають життя дещо по-іншому. Звичайно, так само хочуть вільно почуватися у суспільстві, бути успішними, впевненими у завтрашньому дні, подорожувати і мати достаток. Та, на жаль, реальність часто вносить у ці плани істотні корективи.
Становлення особистості навіть у країнах, які не лихоманить соціальними потрясіннями, рідко відбувається легко та безболісно. А що вже говорити про Україну, яка переживає складні часи. Тож коли навколо постійно відбуваються зміни і доводиться пристосовуватися до них, наявність роботи сприймається по-іншому, а отже, українській молоді часто «бігати» від одного роботодавця до іншого обставини не дають змоги. При цьому молоді люди більш прагматично підходять до вибору діяльності. Головні пріоритети для них – зручний режим праці, тривала відпустка, відповідність заробітної плати і престижу професії здібностям.
На щастя, для більшості українських юнаків та дівчат інститут сім’ї залишається важливою складовою життя. І хоч є також прихильники громадянських шлюбів та дошлюбних статевих стосунків, навіть багато хто з них у глибині душі мріє про «справжнє» одруження.
Що ж до особистих якостей, то молодь на перше місце ставить працездатність, відповідальність, наполегливість, терпимість до інших, вихованість і, як засвідчили останні події у державі, зневажає сліпу покірливість та бездіяльність. До речі, зацікавленість молодих українців політичними процесами значно зросла, але на відміну від старших поколінь, вони підтримують насамперед свободу особистості, а не принцип соціальної рівності.
Як і молоді люди в інших країнах, українські юнаки та дівчата люблять слухати музику, активний відпочинок, охоче обговорюють спортивні події, модні тенденції, переглянуті художні фільми і прочитані книги. Словом, живуть повноцінно та цікаво.
Віктор Миронець.
Фото Євгена Добриніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий