четверг, 7 мая 2015 г.

Сік без соку

Сік без соку

Які соки корисно давати дітям і чи можна купити в магазині натуральний плодовий напій? Ці питання цікавлять багатьох батьків. Адже соки, які ми часто купуємо, спокусившись красивою, а головне – переконливою рекламою чи на вимогу дітей, яким подобається яскрава упаковка, не завжди виправдовують наші очікування.
Згідно з державними стандартами соком вважається лише напій, в якому частка фруктової складової становить 100 відсотків, а на етикетці написано «Сік». Однак це в ідеалі. Насправді ж знайти на прилавках закладів торгівлі натуральний продукт непросто. Особливо це стосується напоїв з екзотичних фруктів, які виготовляють із привезеної сировини. Тож аби зменшити собівартість продукту, багато виробників маніпулюють з поняттями «сік» та «нектар», вводячи нас в оману. Адже вміст фруктової частки в нектарах значно менший, ніж у натуральному напої.
Оскільки справжні соки зберігаються завдяки термічній обробці та спеціальній упаковці, використання під час їх виробництва будь-яких консервантів, стабілізаторів, барвників, штучних ароматизаторів та підсолоджувачів не допустиме. Іноді додають лише цукор у фруктові та сіль і спеції в овочеві соки, що виробники обов’язково повинні вказувати на упаковці.
До речі, більшість представлених на вітчизняному ринку соків відновлені, тобто виготовлені з концентрованого фруктового пюре шляхом додавання питної води у співвідношенні 1:5. Такий напій майже не відрізняється від соку прямого віджиму і зберігає усі його корисні властивості. Щоправда, за умови суворого дотримання технології виробництва.
Якщо купуватимете сік у скляній тарі, зверніть увагу на колір. Яскраве забарвлення протягом тривалого часу притаманне лише апельсиновому, всі інші дещо тьмяніють. Тому щоб соки довше зберігали товарний вигляд, їх можуть підфарбовувати, причому не завжди натуральними барвниками. Якщо вибрали напій у закритій упаковці, якість перевіряти доведеться уже вдома. Перший орієнтир – аромат. Якщо він настільки сильний, що, як кажуть, «дух забиває», то найімовірніше тут не обійшлося без ароматизатора. Також можете провести простий експеримент: у склянці води розмішайте ложку соди і додайте розчин у склянку з соком. Якщо сік змінить колір чи помутніє, значить, у ньому є добавки.
Дата виробництва і зовнішній вигляд упаковки теж підкажуть, чи варто купувати продукт. Вицвіла або пошкоджена упаковка свідчить про порушення умов зберігання. А раз так, то сік може виявитися зіпсованим, навіть якщо термін придатності ще не закінчився.
Вибір якісного соку, як і будь-якого іншого продукту, має бути ретельним. Особливо коли йдеться про дітей. Більше того, як зауважують фахівці, малечу взагалі краще балувати свіжовичавленими соками, які потрібно вживати одразу, оскільки під дією кисню вітамін С швидко руйнується.
Віктор Миронець.

P.S. Рейтинг користі

Якщо скласти рейтинг користі соку залежно від способу виробництва та зберігання, то він виглядатиме так:
1. Свіжоприготовлені соки або (фреші).
2. Соки в пакетах із 100% вмістом фруктової частки.
3. Соки, відновлені з концентрованого фруктового пюре.
4. Нектари (містять від чверті до половини фруктової частки).
5. Морси (не менше 18% фруктової частки).
6. Соковмісні напої (лише 10% фруктової частки і, як правило, «щедро» насичені консервантами, ароматизаторами та штучними барвниками).

Комментариев нет:

Отправить комментарий