пятница, 18 марта 2016 г.

Теорія вдалого жарту

Теорія вдалого жарту

Чекати квітня лишилося не так уже й довго, а отже, зовсім скоро настане найвеселіше свято року, неодмінними атрибутами якого вважають жарти та розіграші. І хоч таку кількість усміхнених облич, як цього дня навряд чи побачиш в інший час, роздратованих людей першого квітня теж вистачає. Адже невдалий розіграш або жарт може надовго вивести з емоційної рівноваги.
Кажуть, почуття гумору допомагає пережити негаразди і потрясіння. Воно й не дивно, адже люди, які його мають, сприймають життя з оптимізмом. Більше того, якщо негативні емоції «точать» нас зсередини, то позитивні, навпаки, допомагають зняти емоційну напругу, що, погодьтеся, корисно для здоров’я. Усмішка, запевняють науковці, ефективний знеболювальний засіб, оскільки сприяє виробленню гормону радості ендорфіну, який гальмує утворення гормонів стресу. Саме тому останнім часом популярною стає так звана сміхотерапія.
Однак говорячи, що сміх лікує, багато хто забуває про правильне дозування. Адже навіть найкращі ліки, якщо їх приймати безграмотно, неодмінно перетворяться на отруту. На жаль, деяких «гумористів» мало турбують почуття інших. Тож і виходить, що одні сміються над жартом до сліз, а інші – плачуть від образи.
Щоб ваш будь-який, в тому числі й першоквітневий, жарт був вдалим, запам’ятайте кілька важливих нюансів. По-перше, ніколи не жартуйте про особливості зовнішності, розумові здібності, матеріальне становище, особисті цінності та ідеали співбесідника, а також на релігійні, політичні, національні та інші «гострі» теми.
По-друге, знайте міру і не перетворюйте 1 квітня у день суцільних розіграшів. Крім того, не забувайте, що жарт, який розвеселить родичів, може не сподобатися або й навіть образити друзів, колег, однокласників чи одногрупників, і навпаки. Саме тому добре думайте, кого, як, де та коли розігруєте.
І нарешті, по-третє, пожалійте людей без почуття гумору. Жартуйте лише над тими, хто зможе гідно оцінити ваші старання.
Віктор Миронець.
Фото Євгена Добриніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий