вторник, 15 марта 2016 г.

Діти і природа

Діти і природа

Захід сонця і мерехтливі зорі на тлі сині нічного неба, шелестіння листя і шум вітру в кронах дерев, багате різнотрав’я полів та лугів, п’янке свіже вранішнє повітря і різноголосий пташиний спів. Погодьтеся, споглядання природи не залишає глибокий слід від позитивних вражень лише в безнадійно черствих душах. Для усіх інших, особливо дітей, це чудова нагода розвивати почуття прекрасного, любові до навколишнього світу та багатьох чеснот. Саме тому любов до природи є одним з найважливіших почуттів, яке необхідно плекати у наших синів та доньок.
Як і в усьому, що стосується виховання, вчити дитину дбайливому ставленню до флори та фауни починайте поступово, обов’язково враховуючи її вік. Зокрема з 2 до 3 років фахівці-педагоги радять розвивати пізнавальні та моральні якості. Головна мета в цей період полягає в тому, щоб навчити дитину дослухатися до природи, співпереживати і радіти їй. Ці навички до того ж неабияк збагачують внутрішній світ малюка, а найкраще засвоюються в процесі гри.
Так, наприклад, викликати інтерес до пізнання навколишнього світу допомагають іграшки, які зображають тварин. Також у нагоді вам стануть дидактичні ігри на кшталт «Хто де живе?», «Хто що їсть?», «Хто швидше бігає?». Ігри можна знайти у спеціалізованій літературі або навіть придумати самим. Повірте, це не важко зробити, було б лише бажання.
На щастя, сьогодні є дуже багато дитячих книжечок, орієнтованих на найменших дітей, в яких розповідається про тварин, дерева та рослини. Разом з тим варто зауважити, що читати про природу, звичайно, добре, але набагато краще усе побачити. Тож, частіше гуляйте з дитиною на березі річки, в лісі, парку чи сквері.
Якщо маєте родичів у сільській місцевості, не завадить поїхати до них з дитиною і познайомити її з домашніми тваринами. А ще при нагоді обов’язково сходіть з малям в зоопарк. Словом, розширюйте дитячий кругозір з допомогою спільних спостережень за тваринами та явищами природи. При цьому не забувайте зрозумілою мовою усе пояснювати і не ухиляйтеся від численних дитячих «чому?» й «навіщо?»
До речі, давно помічено, що дбайливе ставлення до природи найкраще виховується, коли діти самі доглядають за тваринами і рослинами. Посадіть разом з дитиною квітник і нехай вона доглядає за ним – поливає, слідкує, щоб ніхто не зривав квітів. Це допоможе навчити сина або доньку бути захисником і помічником усього живого, виховати почуття відповідальності.
Крім того, взимку можна змайструвати годівницю і кожного дня підгодовувати птахів, або завести домашнього улюбленця. Однак перед тим, як це зробити, зважте усі «за» і «проти», бо може статися, що у дитини виникне алергія на шерсть кішки чи собаки. Найкраще починати з акваріумних рибок. Вони хоч і потребують ретельного догляду, але не дряпаються та не кусаються.
Та найголовніше – пам’ятайте, що зблизити дитину з природою, навчити цінувати її, любити і охороняти – дуже важливе завдання для батьків. Адже ще видатний педагог Костянтин Ушинський свого часу зауважив, що логіка природи – найдоступніша для дітей, які, спостерігаючи за природними явищами, рослинами і тваринами, отримують різноманітні відомості, розширюють світогляд, вчаться порівнювати, зіставляти, робити висновки.
Віктор Миронець.
Фото Ріни Ловко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий