воскресенье, 11 сентября 2016 г.

Вірні клятві Гіппократа

Вірні клятві Гіппократа

Рік 2014 став переломним для тисяч українців. Рятуючись від війни, вони вимушені були залишити нажите роками майно і фактично ні з чим тікати з контрольованих бойовиками територій. На «до» і «після» тоді поділилося й життя трьох високопрофесійних урологів Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання (ДОКТМО) кандидата медичних наук Ігоря Деркача, лікаря вищої категорії Антона Лоскутова та лікаря другої категорії Олесі Сумцової, які, не визнаючи законною владу керівників самопроголошеної «республіки», одразу й відкрито означили свою проукраїнську позицію.
Коли на сході України розпочалися сумнозвісні події, в ординаторській відділення ендоурології ДОКТМО з’явилася невидима, однак дуже відчутна межа. З одного її боку були ті, хто підтримували Україну, а з другого – ті, хто схвалювали так звану ДНР. І хоч відкритих конфліктів не виникало, адже роботи вистачало всім, між донедавна дружними колегами виникло сильне емоційне напруження. Розуміючи, що далі в регіоні ситуація тільки погіршуватиметься, та морально втомившись працювати під пильним наглядом озброєних людей, які заполонили всі коридори медичного закладу і навіть передопераційні приміщення, завідувач відділення Ігор Деркач разом з однодумцями вирішив виїхати з Донецька. Спочатку лікарі вивезли на безпечну територію свої родини, потім придбане за власні кошти обладнання і лише після цього поїхали самі.
Переїздити на нове місце завжди нелегко, а робити це раптово – вдвічі важче. Позаду залишалися роки життя, миті щастя та приємних переживань, злети та падіння, великі професійні перемоги та прикрі поразки, нездійснені мрії та сподівання. Що чекало попереду, тоді ніхто не знав. Їхати довелося, як кажуть, за тридев’ять земель, у Трускавець, де на базі міської лікарні незабаром відкрили Центр малоінвазивної урології та хірургії. До речі, сьогодні про нього знають і говорять навіть у сусідніх країнах. Більше того, дехто з зарубіжних лікарів навіть рекомендують своїм пацієнтам оперуватися саме у Трускавці. І справа не в сучасному обладнанні європейського зразка, яким може похвалитися небагато вітчизняних медичних закладів, а насамперед у спеціалістах, котрі лікують не гірше, ніж їхні американські та німецькі колеги. Наприклад, Ігор Деркач до переїзду виконав близько 10 тис. успішних малоінвазивних (не травматичних) операцій.
Запропонувавши роботу злагодженій команді лікарів (у Донецьку вони тривалий час працювали в одній операційній бригаді), тодішній головний лікар міської лікарні, а нині – мер Трускавця Андрій Кульчинський виявився далекоглядним адміністратором. Адже поодинці донецьких спеціалістів переманювали і до Києва, і до Харкова, однак лише він забрав до себе одразу всіх трьох. І не прогадав, бо тепер у звичайній міській лікарні надається медична допомога за найвищим третім рівнем, як у базових клініках при медінститутах.
Приїзд Ігоря Деркача, Антона Лоскутова та Олесі Сумцової у Трускавець склав, так би мовити, пазл з трьох важливих деталей: потужної лікувально-діагностичної бази, хороших побутових умов для перебування пацієнтів та професійних вузькоспеціалізованих фахівців. Це дало змогу запровадити пов’язані з профілем курорту малоінвазивні хірургічні та урологічні методики лікування.
На відміну від традиційних хірургічних операцій, замість великого робиться менш травматичний міні-надріз, тож необхідне післяопераційне перебування хворих у лікарні обмежується кількома днями. Після цього вони можуть пройти ранню реабілітацію в умовах санаторіїв. Іншими словами, повний цикл лікування (від діагностики до одужання) можна провести, не виїжджаючи з Трускавця. Більше того, давно помічено, що люди у цьому мальовничому прикарпатському місті одужують швидше навіть при застосуванні значно слабших антибіотиків. Не в останню чергу цьому сприяє екологічний фактор – чисте повітря плюс лікувальні води.
Нині у Трускавці про нових лікарів знають і говорять усі. Їх поважають, їм довіряють і вважають гордістю міста. По-іншому просто не може бути, адже Ігор Деркач та його колеги не лише висококласні фахівці, а й хороші люди, які привезли з собою ґрунтовні знання, великий досвід і нову культуру ставлення до хворих.
Віктор Миронець.
Фото надане прес-службою
Трускавецької міськради.

Комментариев нет:

Отправить комментарий