четверг, 23 июня 2016 г.

Освіта в режимі он-лайн

Освіта в режимі он-лайн

Зазвичай більшість новоспечених молодих спеціалістів, залишивши університетські стіни, ігнорують навчання та подальше самовдосконалення, вважаючи, що отриманих знань їм вистачить, аби конкурувати на ринку праці. Багато випускників переконані, що головне – знайти перше місце роботи, а досвід додасться. І хоч частково це так, насправді, якщо постійно не займатися самоосвітою, то, враховуючи зростаючі темпи технологічних та суспільних змін, уже за кілька років знання застаріють і навіть «найчервоніший» диплом не допоможе втриматися на одному рівні з тими, хто постійно вчиться.
Звичайно, додаткові курси, тренінги та семінари – справа недешева. Тож донедавна тим, кому не пощастило отримати роботу в компанії, керівники якої дбають про освітній рівень підлеглих, бо розуміють, що від цього значною мірою залежить успіх справи, доводилося витрачати чималі кошти. Однак у 2011 році в галузі освіти сталася справжня революція: Стенфордський університет (США) першим запропонував усім охочим безкоштовно пройти три своїх курси через мережу Інтернет. Як наслідок, лише в одному з них узяли участь 160 тисяч студентів зі 190 країн. Саме це й стало початком ери масових відкритих он-лайн-курсів (МВОК) – комбінації безкоштовних відеолекцій кращих викладачів, інтерактивних завдань та форумів для обговорення навчальних матеріалів.
Сьогодні у світі існує уже кілька тисяч МВОК від десятків навчальних закладів, доступних у будь-якій точці Земної кулі, де є підключення до Інтернету. Тож потрібно лише захотіти вчитися і, звичайно, знати англійську мову.
На щастя, ті, хто не читають Шекспіра та Діккенса в оригіналі, не залишилися за бортом сучасних світових тенденцій в освіті, адже українські виші потроху починають вливатися у цей процес. Щоправда, поки що через найбільші українські платформи МВОК Prometheus та EdEra можна безкоштовно пройти курси лише окремих викладачів. Зокрема Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».
Своїми знаннями безкоштовно діляться також успішні підприємці та провідні фахівці різних галузей. Знаковою подією стало й нещодавнє відкриття компанією Google Україна адаптованих для україномовних слухачів курсів із цифрового маркетингу, які користуються неабиякою популярністю. Окремо слід зауважити й про безкоштовну платформу з он-лайн тестами із зовнішнього незалежного оцінювання, відкриту на Інтернет-ресурсі ЗНО Клуб, щомісячна аудиторія якого – понад 100 тисяч відвідувачів.
Загалом навчання на всіх масових відкритих он-лайн курсах відбувається за однаковим принципом: потрібно уважно переглядати відолекції і сумлінно виконувати домашні завдання та контрольні роботи. Середня тривалість однієї лекції – від 5 до 10 хвилин, оскільки доведено, що це – оптимальний час, аби з першого разу, без подальших повторювань, якісно засвоїти навчальний матеріал. Якщо за результатами оцінювання після проходження курсу, студент подолав необхідний прохідний бар’єр, він отримує відповідний сертифікат.
Зручними МВОК робить також можливість самому складати графік навчання і робити це у будь-який час. Наприклад, за кілька днів до іспиту під час заліково-екзаменаційної сесії замість гортання нудних підручників та розшифровування карлючок у конспекті, можна подивитися кілька цікавих лекцій з потрібного предмета, використовуючи не лише стаціонарний комп’ютер чи ноутбук, а й електронні планшети та смартфони.
Сьогодні немає однозначної думки щодо масових відкритих он-лайн-курсів. Скептики вважають, що вони можуть негативно вплинути на традиційну систему вищої освіти, а оптимісти сприймають їх на рівні найбільших революційних інновацій в історії освіти: появи писемності, університетів, друкарського верстата й Інтернету. Однак у будь-якому разі МВОК – хороша можливість поповнити свій багаж знань.
Віктор Миронець.

Корисні посилання:



Комментариев нет:

Отправить комментарий